5. mei, 2016

Elke dag Bevrijdingsdag!!

Hemelvaart en Bevrijdingsdag tegelijk.

Nou daar kun je natuurlijk leuk je gedachten over laten gaan. Natuurlijk is het geweldig dat ons land is vrij gekomen van de onderdrukking door de fysieke bezetter Duitsland want wat er onder dat bewind allemaal heeft plaats gevonden is gruwelijk en barbaars. Straks ga ik lekker naar het Rijnplein in Alphen om te genieten van de muziek, een wijntje, het zonnetje maar vooral ook van de mensen die daar in vrijheid kunnen feesten.

Toch weet ik nu al dat ik daar zal zitten of staan met de wetenschap dat er ook zat mensen rondlopen die helemaal niet vrij zijn. Die weliswaar niet meer hoeven uit te kijken voor soldaten met geweren maar die wel gevangen zitten in boeien waar ze niet van kunnen loskomen of gebukt gaan onder dingen die hen onnoemelijk zwaar belasten.

Sommigen zijn slaaf van machthebbers waarvan ze het niet kunnen winnen. Alcohol, drugs, medicijnen, (verkeerde) sex, gokken, eetstoornissen, noem maar op. Anderen hebben weer last van zaken als fobieën of ongezonde angst. Angst voor ziekte, angst voor de dood, angst voor een kras op je auto, angst voor de lift, angst voor het plein, angst voor besmetting. Een eindeloze rij van terroristen die jouw vreugde wegneemt door alleen maar op dat deurtje in je hoofd te kloppen. Gek wordt je ervan.

Een derde categorie is de groep die, misschien zelfs zonder het te beseffen, gebukt gaat onder schuld.
De moordenaar die zich eruit heeft gekletst en nu ‘vrij’ rondloopt. Niet dus. Maar ook de vreemdganger die met zijn/haar geheim rondloopt en is gaan liegen om de waarheid te gaan verdraaien. Of de echtbreker/-ster die zijn keuzes heeft goedgepraat maar toch ergens dat ding nog voelt knagen. Ook voor hem/haar moet Bevrijdingsdag nog aanbreken.

Ik praat natuurlijk als ervaringsdeskundige, dat snap je. Daarom heb ik er ook oog voor maar ook omdat ik deel mag uitmaken van het bevrijdingsleger dat is opgericht door Degene waarvan wij Zijn tijdelijke vertrek vanmorgen hebben gevierd. Gelukkig komt Hij weer terug om de veroorzaker van al die ellende uit te schakelen waarbij het duizendjarige vrederijk zal aanbreken, maar zolang hoeft er niet te worden rondgelopen als gevangene. Wij als geroepenen zijn door Jezus aangesteld om gevangenen te bevrijden en de leugenaar die de angst uitzendt  te bevechten met de waarheid. Daarom schrijf ik dit stukje ook in de hoop dat een gevangene die dit leest en beseft dat het over hem gaat besluit dat het tijd wordt om echt Bevrijdingsdag te gaan vieren, een feest dat je daarna iedere dag mag vieren. Tot in eeuwigheid!!