19. feb, 2017

Het kan niet op......

Het plaatje dat ik nu ga delen is in de afgelopen jaren al honderden keren voorbij gekomen als ik weer in gesprek was met iemand wiens huwelijk was stukgelopen. Ook deze week was dat weer het geval. Met een goeie vriendin kregen we het over het mislopen van onze eigen huwelijken en kwam het antwoord weer in beeld zoals God mij dat een keer gaf toen ik er met Hem over sprak.

Destijds maakte mijn hemelse Vader, die er altijd op uit is om te helpen en om ons een gelukkig leven te bezorgen, het op de volgende manier duidelijk.

Eerst kreeg ik twee accu’s te zien. Allebei vol van energie en de vonken vlogen ervan af. Tot het randje gevuld en in staat om de dingen draaiende te houden of op gang te brengen.

De accu’s legden het met elkaar aan en verbonden zich met een paar draden en klemmen tot een eenheid. Een bruisend geheel, tenminste…. in eerste instantie. Na verloop van tijd nam het energieniveau van de ene batterij wat af maar geen nood, dat werd aangevuld door de andere en dat gebeurde ook wel eens andersom. Zo hielden ze elkaar aardig in balans en was er zelfs voldoende kracht om ook een aantal andere aangesloten energievreters te voeden. Kinderen, collega’s, familieleden…. noem maar op. Alles  en iedereen was welkom en de pret kon niet op. Alhoewel. Steeds vaker haperden bepaalde dingetjes en verliepen processen niet meer zo soepel als vroeger. Irritaties kwamen vaker voor en soms liep er iets helemaal vast. Uiteindelijk waren de twee helemaal op elkaar leeg gelopen. Einde van de ooit zo hoopvol begonnen relatie.

Soms zie je dat het proces nog even kan worden uitgesteld. Dan heeft één van de accu’s zich verbonden met een externe andere accu, leeft weer helemaal op waardoor de oorspronkelijke configuratie nog een korte of langere tijd kan functioneren. Het typische geval van de buitenechtelijke relatie die in feite het huwelijk voorziet van nieuwe impulsen.

“Weet je Jaap”, zei mijn Vader, “de enige manier om anderen voortdurend te laten stralen is door verbonden te blijven met de Bron van Liefde. Op die manier kom je nooit te kort voor jezelf en ook niet voor je geliefden. Sterker nog, als je echt vervuld bent van mijn liefde kun je zelfs jouw vijanden liefhebben. Die liefde is van een andere orde dan die je eerder meende van jezelf te kunnen ophoesten. Mijn liefde gaat dieper, is zuiverder, krachtiger en neverending. Weest en blijft dus verbonden zodat je iedereen in jouw omgeving kunt laten stralen”. 

Het lukt me niet altijd maar ik weet dan waaraan het ligt. Net als de trolleybus van Arnhem moet ik mij iedere ochtend verbinden met de krachtbron boven mijn hoofd want anders kom ik geen meter vooruit. Vandaag gaat het weer lukken.

Overigens kan het geen kwaad als beide partijen in een relatie zo’n lijntje hebben naar boven. Dan heb je dubbele pret en ben je een inspiratie voor je omgeving. Zet ‘m op!!

Weet je trouwens wat die connectie met God oplevert? 

Gal.5:22 – Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. 

En terwijl ik de bovenstaande opsomming maak schieten mij een aantal mensen te binnen die een heel eind komen bij het produceren van deze prachtige eigenschappen zonder daarvoor de eer te geven aan degene die hen daartoe in staat stelt. Trots en zelfingenomenheid  zijn dan vaak een bijproduct en de goede daden worden vaak breed uitgemeten voor eigen glorie. Maar daar gaan we vandaag verder niet over zeuren. Nog een fijne dag allemaal.