31. aug, 2015

"Mijn image is verpest....."

Vanmorgen werd ik er weer mee geconfronteerd en ik ga het verhaal weer een keertje opschrijven. Heb ik al eerder gedaan op Facebook maar het kan geen kwaad om het nog een keer te laten weten. Het gaat om zo'n smerig ingeslopen vijand van God met de naam religie en ik zal dat smerige ding wel vaker in de schijnwerper zetten.

Het begon zo: Op een morgen moest ik echt vroeg op om twee oudere kinderen op Schiphol op te halen. De jongste was toen ongeveer een jaar oud en lag nog lekker in zijn bedje toen mijn wekker afging.  Onderweg naar de douche liep ik langs zijn ledikantje en daar lag hij nog heerlijk te ronken. Ik boog me even over hem heen en hoopte op het moment dat hij wakker zou worden, mij zou zien en zijn armen zou uitstrekken en zou zeggen:"Pappa". Ik zou 'm optillen en knuffelen en op die manier de dag heel geweldig beginnen. De tijd drong, dus gauw douchen en straks dat moment pakken..... Niet dus, onder de douche hoorde ik 'm al kletsen want mamma had 'm inmiddels wakker gemaakt. We hadden haast he...

Toen ik bij Leimuiden de A4 opdraaide besefte ik dat ik die morgen mijn Vader nog helemaal niet had begroet. "Sorry Heer, ik was zo druk vanmorgen dat ik U even helemaal ben vergeten".

“Nou jochie, daar zit ik helemaal niet mee. Ik zit niet op mijn klokkie te kijken wanneer je nou eindelijk eens komt. Ik keek naar jou op de manier zoals jij vanmorgen naar Noah keek. Ik verlangde naar het oogcontact, naar de uitgestrekte handen en naar de omhelzing”. Maar God ging verder (allemaal op de A4 tussen Leimuiden en Schiphol hè, dus geen gevouwen handjes en zeker niet met mijn oogjes gesloten, hahaha).

“Japie, hoe zou het voor jou geweest zijn als Noah jou door zijn wimpers had waargenomen en zich vervolgens had omgedraaid omdat hij geen zin in jou had?” Ik voelde de pijn in die vraag en realiseerde mij onmiddellijk hoe vaak dat mijn Vader moet zijn overkomen.

“Heartbreaking Heer, ik moet er niet aan denken!”

“En hoe vaak denk jij dat dit mij overkomt?”

“Maar waarom dan? U bent zo’n supervader en het kan toch niet zo zijn dat mensen niet van u houden?!”

“Het komt omdat de kerk mijn image verpest heeft Jaap. Ze hebben een boeman van me gemaakt en ze hebben me neergezet vanuit de overlevering zonder mij echt te kennen”.

Nou, daar kon ik over meepraten. Dat had mij in mijn jeugd ook een volkomen verkeerd Godsbeeld gegeven.

Scheinheilige tantes die 500 meter voor de kerk de auto parkeerden, hun hoedje opzetten en het laatste stuk ingetogen gingen wandelen en echt niet om zodoende parkeerplaatsen vrij te houden voor anderen. En natuurlijk veel meer van die ongein en vooral de dreigende en onheilspellende manier waarop ons werd verteld hoe God ons zou straffen als we zijn wetten niet zouden houden. Hel en verdoemenis.

Maar niet alleen aan die kant heeft religie toegeslagen. Wat denk je van alle poppenkast in die poppenkast? Je snapt wat ik bedoel. Goud, marmer, tronen, puntmutsen, standbeelden, witte rook en rooie gewaden die mij op geen enkele manier het beeld geven van Jezus die opkomt voor de zieken en de zwakken. (Wat moet moeder Theresa daar ook de pest aan hebben gehad, denk ik).

Of de keurige kerk: Drie liedjes zingen, kindjes naar de creche, preekje, collecte en lekker in eigen kringetjes blijven ronddraaien zonder dat het goede nieuws naar buiten komt. Heb ik zelf ook jaren in vastgezeten hoor, eigenlijk gevangen en zonder impact te hebben op mijn omgeving.

“Wil jij bekend maken wie ik echt ben Jaap, hoe ik hen liefheb en dat ik het allerliefste dat ik had, mijn enige Zoon, heb gegeven om hen weer te kunnen optillen, te huggen en voor eeuwig een plek te geven in mijn huis en niet in een kerkgebouw”.

Nou, en dat doe ik dus graag. Lieve mensen, vergeet het beeld dat je hebt van met religie vergiftigde kerken. Hieronder plak ik even een filmpje dat ik heb gemaakt in Maleisië toen mijn vriend Jaap Dieleman daar een paar dagen met zijn woorden had laten zien wie onze Hemelse Vader werkelijk is. En dan heb je feest hoor en geen azijnpissers met vingertjes die het werkelijke beeld van God om zeep hebben geholpen, geïnspireerd door Zijn smerige tegenstander.

"Clap for joy, shout for joy and jump for joy"

Nog een fijne dag vandaag